5 pasi ca dorintele de la inceput de an sa devina realitate

5 pasi pentru ca dorintele tale sa devina realitate.jpg

Noul An 2020 a inceput. Nici nu am inceput bine activitatea ca deja ne-am promis noua insine ca anul acesta vom realiza o multime de lucruri.

Daca sunteti si voi la fel ca mine, atunci cu siguranta ca v-ati pus in noaptea dintre ani o serie intreaga de dorinte, care de care mai ambitioase, cu speranta ca in acest an se vor indeplini toate. Va fi oare asa? Vom putea spune la finalul anului 2020 ca suntem fericiti si ca toate-toate dorintele ni s-au indeplinit? Sau… vom ofta adanc ca de fiecare data si vom spune: “Anul acesta cu siguranta vom realiza ceea ce ne-am propus anul trecut, la care ne-am gandit de acum doi ani….. ”.

Stiu, o sa spuneti ca este normal ca nu totul sa se realizeze, ca nu depinde numai de noi. Foarte adevarat! Nu totul depinde de noi. Pe parcursul unui an apar tot felul de lucruri care ne iau prin surprindere si care ne afecteaza viata de zi de zi. Si din pacate, cele mai multe dintre ele ne fac sa ne lasam visele deoparte si sa ne ocupam de situatiile curente si urgente care apar in viata noastra. Asa ajungem la finalul anului cand, din toate dorintele puse la inceputul sau, putine s-au indeplinit  - ca de obicei, din intamplare – iar marea majoritate s-au “evaporat” in fata problemelor de moment cu care am avut de-a face. 

Intrebarea este: ce facem ca de aceasta data, la finalul lui 2020, sa fim cu adevarat multumiti cu ceea ce am obtinut? Vom putea bifa macar o parte din dorintele pe care ni le-am pus la inceputul lui? Vom putea spune ca suntem cu adevarat fericiti de ceea ce am realizat?

Mo  Gawdat - Solve for Happy.jpg

Mo Gawdat, fost director general la Google, spune in cartea sa Solve for Happy ( pe care v-o recomand cu caldura sa o cititi, merita !) ca fericirea depinde de fiecare dintre noi, de modul in care ne gandim la ceea ce putem efectiv sa facem si de felul in care ne pregatim sa actionam raportandu-ne cat mai realist la ceea ce se intampla in jurul nostru.

In viziunea sa, Mo spune ca fericirea apare atunci cand perceptia noastra asupra evenimentelor din viata noastra se potriveste perfect cu asteptarile pe care le avem asupra a ceea ce ni se intampla, sau chiar ne depaseste asteptarile.

Cu alte cuvinte, daca suntem realisti in privinta asteptarilor pe care le aveam legate de ceea ce urmeaza sa se intample in viata noastra profesionala si personala, cu atat perceptia noastra asupra rezultatelor va fi ca ceea ce trebuie sa se intample, se intampla cu adevarat. Daca stim sa ne setam corect asteptarile si actionam corespunzator, la finalul anului vom fi mai fericiti, vom intampina noul an cu un zambet mai larg si sampania va avea un gust mult mai placut.

Prin urmare secretul nu consta in magia noptii dintre ani, a momentului in care inchidem ochii si ne gandim la ceea ce vrem sa realizam in noul an, ci intr-o analiza realista a ceea ce efectiv putem face, o selectie a acelor dorinte care au cea mai mare sansa de realizare si o planificare pas cu pas a modului in care contribuim noi insine la atingerea acestora.

Ei bine, haideti sa facem acest lucru intr-un mod cat mai organizat. Rezervati-va o jumatate de ora intr-o dupa amiaza, chiar in aceasta prima saptamana cand inca nu a inceput iuresul noului an, si parcurgeti cativa pasi simpli care va vor face ca la urmatorul Revelion sa fiti fericiti si multumiti cu ceea ce ati reusit sa realizati in anul 2020.  

Va propun mai jos cinci etape scurte, simple, pe care le puteti parcurge in cateva minute pe fiecare.

Fotografie oferita de site-ul https://pixabay.com

Fotografie oferita de site-ul https://pixabay.com

1. Lista dorintelor

Primul pas este sa listati pe o hartie toate dorintele pe care vi le-ati spus in gand pentru anul 2020. Ganditi-va si la cele pentru famile si la cele pentru cariera si/sau business-ul in care sunteti implicati. Nu va limitati visele gandindu-va in acest moment la ceea ce puteti sau nu puteti face, la ceea ce depinde sau nu depinde de voi. Dar nici nu insirati zeci si zeci de dorinte, chiar nu le veti putea realiza pe toate in doar un singur an de zile.

Cred ca vreo 10-12 dorinte/obiective de atins sunt suficiente (atentie: nu uitati reteta fericirii a lui Mo).

2. Obiectivele pe care mi le propun

Din lista dorintelor de mai sus, alegeti-le acum pe acelea pentru care considerati ca puteti voi insiva sa faceti ceva in mod concret (adica sa aveti totusi putere si control asupra realizarii lor).

Veti reduce drastic lista, insa cred ca vor ramane in lista macar vreo 5…6.

3. Analiza SWOT

Poate o sa radeti si o sa spuneti ce cauta aici o analiza SWOT? Ei bine, da, analiza aceasta de care ati auzit ca se aplica in business, va poate ajuta si pe plan personal.  Oricum o faceti, constient sau nu, ori de cate ori va confruntati cu o situatie in care trebuie sa luati o decizie importanta pentru voi si familia voastra. Atunci de ce sa nu o faceti si acum, cand doriti sa stabiliti niste obiective realizabile pentru anul care acum incepe?

Va mai aduceti aminte ce inseamna SWOT? Hai sa vedem cum va poate ajuta aceasta analiza in acest moment de inceput de an.

  • Atuuri (strenghts) pe care le aveti fiecare dintre voi, personal. Adica ce stiti si ce puteti sa faceti, personal, pentru a va indeplini fiecare dintre dorintele ramase in lista de mai sus? Ce resurse aveti la dispozitie (tangibile si intangibile) care va pot fi de folos in atingerea obiectivelor pe care vi le-ati propus?

  • Slabiciuni (weaknesses) pe care le aveti personal. Fiti sinceri cu voi insiva, cu totii avem si slabiciuni, aspecte pe care sa le indreptam sau la care sa renuntam. Adica, ce nu prea stiti, nu prea puteti, ati mai avea de invatat, de exprimentat, de lucrat cu voi sau pentru voi insiva?

  • Oportunitati (opportunities) care vin in sprijinul vostru. Cu alte cuvinte, ce nu depinde de voi, dar ar putea sa constituie un sprijin pe care sa il primiti de la altii pentru a va indeplini dorintele? Sau ce posibile evenimente credeti ca ar putea aparea pe parcursul anului de care sa va folositi pentru a avea succes?

  • Amenintari (threats) care v-ar putea impiedica sa va indepliniti dorintele. Adica, cu alte cuvinte, care sunt posibilele riscuri sau chiar certitudini cu care v-ati putea confrunta si care va pot crea probleme sau chiar bloca realizarea planurilor pe care le aveti. Ganditi-va, ca si la oportunitati, ca aceste blocaje pot fi evenimente posible sa apara sau pot fi provocate de anumite persoane din jurul vostru.

Sfat: pentru a fi cat mai realisti, realizati analiza cu creionul pe hartie pentru fiecare dorinta in parte din cele ramase la pasul 2. Aceasta abordare va va fi de folos pentru a selecta acele dorinte care au cele mai mari sanse de succes.

4. Decizia

Si cum orice analiza se face pentru a lua decizii. Uitandu-va la ceea ce ati pus pe hartie, veti putea decide mult mai realist care sunt acele dorinte/obiective care au cele mai multe sanse de succes si pe care le puteti atinge pana la finalul anului. Din lista de 5-6, vor putea ramane cele cateva (probabil 2…3) pe care le veti putea atinge cu siguranta. La celelalte nu renuntati, dar ele raman pentru o alta data cand veti putea decide (tot in urma unei analize similare) ca si ele pot cu adevarat fi realizate cu succes, dar…. nu in acest an.

Si nu lasati lucrurile asa. Pasul urmator este ….

Fotografie oferita de site-ul https://pixabay.com

Fotografie oferita de site-ul https://pixabay.com

5. Planul de actiune

Planificati-va acum concret pasii si actiunile pe care sa le intreprindeti voi insiva pentru a va atinge obiectivele propuse. Intocmiti un plan personal, pe urmatoarele 12 luni, cu ce anume veti si face ca planul vostru sa devina realitate.

Stabiliti-va tot acum si 2-3 momente de analiza si control ca sunteti “in grafic”. De obicei din trei in trei luni este suficient. In mod cert, vor aparea si tot felul de lucruri neasteptate. Evaluand trimestrial situatia, veti vedea si ce s-a intamplat pana la acel moment cu planurile voastre, dar si ce puteti face ca sa corectati eventuale perturbari ca sa reintrati pe directia stabilita, sau ce ajustari sa faceti ca la final sa ajungeti unde v-ai propus.

Si…. tineti-va de planul facut. Nu il dati uitarii, nu il lasati intr-un sertar pentru “cand veti avea timp”. Puneti-l undeva la vedere si fiti perseverenti, urmariti-va cu atentie obiectivele propuse.

Este job-ul vostru personal, raspundeti pentru realizarea sa !

In acest mod, cu siguranta asteptarile voastre vor fi mai realiste si la final de an veti putea fi cu adevarat fericiti si mandrii de ceea ce ati realizat, pentru ca visele voastre s-au indeplinit, iar rezultatele sunt cele la care v-ati asteptat. Sau… foarte aproape de asteptarile voastre.

Si nu uitati, la fel ca la orice final de plan, acordati-va cateva minute de reflectie asupra a ceea ce si de ce s-a intamplat pe parcursul anului legat de dorintele pe care vi le-ati pus si pe care le-ati realizat, indiferent de rezultatul la care ati ajuns. Veti putea astfel sa extrageti niste lectii care cu siguranta va vor ajuta pentru planificarea celor ale anului care urmeaza.

Fotografie oferita de site-ul https://pixabay.com

Fotografie oferita de site-ul https://pixabay.com

Trei intrebari sunt sficiente pentru a va da suficiente informatii de care sa va folositi:

  • ce a mers bine si de ce,

  • ce a nu a mers bine si de ce,

  • ce pot aplica si/sau ce pot schimba/imbunatati in planurile mele viitoare.

Ramane acum sa va rezervati doar o jumatate de ora sau o ora si sa parcurgeti acesti pasi. Sunt sigura ca veti avea succes! Eu am facut-o deja si nu este deloc complicat. Si va asigur ca sansele de succes cresc simtitor. La mine, rata de succes in 2019 a fost de 90% (nu mi-a iesit chiar tot, mai am ceva de lucru si in anul care vine).

M-as bucura sa aflu de la fiecare dintre voi daca modul acesta de analiza si planificare a fost sau nu de ajutor, si mai ales la finalul anului urmator daca ati reusit (si cat de bine) sa va atingeti visele in 2020.

Mult succes!

Daca esti interesat sa afli mai multe despre o cat mai eficienta organizare pe plan profesional sau personal si cum sa utilizezi diverse instrumente specifice de analiza si planificare, nu ezita sa ma contactezi. T&C’n Business ofera atat cursuri specializate in domeniul atreprenorial, dar si consultanta pentru utilizarea de metode, tehnici si instrumente specifice domeniului. Poti completa formularul de pe site sau ma poti contacta oricand pe facebook sau linkedin.

Daca doresti sa citesti si despre o alta tema, sau daca te intereseaza un anumit subiect, da-mi te rog de veste. Imi va face mare placere sa te ajut.

Ruxandra

Imaginile din acest site care sunt creditate ca "© T&C’n Business", sunt realizate de Ruxandra Enache. Toate drepturile asupra acestora sunt rezervate autorului. Pentru toate celelalte fotografii care nu sunt ale mele, am mentionat sursele lor online.