Buna ziua tuturor.
Ne reintalnim la seria 4 de “5 idei pe aceasi tema”. Subiectul de azi este legat de modul in care orice antreprenor ar trebui sa isi trateze angajatii pentru a avea sansa unei afaceri de succes.
Am citit acum cateva zile intr-o posare pe facebook o gluma care m-a determinat sa aleg acest subiect. Gluma spunea: “Va rugam sa va purtati frumos cu angajatii nostri. Clienti mai gasim…”. Este evident ca fara clienti, orice afacere moare. Insa, asa cum orice manager stie, rolul angajatilor in atragerea si mai ales pastrarea clientilor este esentiala. Orice companie are nevoie de angajati care sa stie, sa poata si sa vrea sa ii fie alaturi si sa se implice cu adevarat in toate activitatile specifice acesteia, fie acestea in directa, fie in indirecta relatie cu clientii. In ziua de azi, clientii nu se mai multumesc doar cu produsele sau serviciile pe care le cumpara. Ei apreciza la fel de mult (daca nu chiar mai mult) modul in care sunt tratati ce catre oamenii companiei respective. Nemultumiti, ei se orienteaza extrem de rapid catre alte companii unde sa se simta valorizati. Si... chiar au de unde alege! Prin urmare, "batalia" nu se mai concentreaza doar pe atragerea si pastarea clientilor, ci si pe motivarea si loializarea angajatilor.
Cele 5 articole de mai jos sunt prezentate de manageri si cercetatori din domeniul resurselor umane care au inteles cat este de important pentru orice organizatie sa isi motiveze si fidelizeze angajatii pentru a avea sansa de succes in afaceri.
1. 6 practici de succes pentru a-ti face angajatii cat mai fericiti la locul de munca
In acest articol, Bogdan Comanescu, fondatorul Accelera, explica 6 practici pe care le-a identificat ca fiind de succes pentru cele 300 de companii cu care a colaborat in calitate de consultant. El le rezuma ca fiind: Siguranta, Diversitatea, Dezvoltarea, Relationarea, Importanta si Generozitatea. Acestea sunt modele de buna practica care pot fi utilizate cu usurinta de catre orice manager.
2. How Are You Protecting Your High Performers from Burnout?
In acest articol, Matt Plummer vorbeste despre necesitatea de a echilibra eforturile depuse de angajatii unei companii, fara a-i suprasolicita pe unii si a-i demotiva complet pe ceilalti.
Suprasolicitarea, ca de altfel si subsolictarea, duc la stres, stresul la greseli si la probleme de sanatate. De multe ori, conduce la conflicte si chiar la demisii. Articolul explica foarte bine care sunt avantajele si mai ales dezavantajele pe care le are o companie prin suprasolicitarea celor pe care ii considera a fi singurii capabili sa solutioneze toate problemele cu care aceasta se confrunta.
3. Cele 9 greseli ale patronilor, din cauza carora pleaca cei mai buni lucratori
Ati vazut filmul "The Devil Wears Prada" ? Merita sa il vedeti, dar si sa il revedeti. Incepand sugestiv cu o imagine din acest film, autorul articolului semnaleaza cateva comportamente ale managerilor care conduc la demisii. Cei care pleaca sunt evident nemultumiti. Sa nu credeti insa ca cei care raman sunt cu certitudine cei multumiti. Este foarte posibil ca ei sa nu aiba inca o alternativa. Si o singura demisie semnaleaza ca ceva nu este in reugla intr-o companie. Daca demisiile devin insa un lucru curent… este cu siguranta o mare problema care trebuie de urgenta identificata, clarificata si rezolvata.
In articolul sau, Sharon Seed arata cat este de importanta empatia in relatia dintre manageri si angajati. Ca manageri avem responsabilitatea de a ne asigura ca toti anagjatii pot sa isi desfasoare activitatile in cele mai bune conditii, fizic si psihic. Aratandu-le empatie in relatia pe care o construim cu acestia, le aratam ca ne pasa, ca ii intelegm si ca le suntem alaturi ori de cate ori au o problema - profesionala sau personala. O astfel de atitudine conduce la consolidarea relatiilor, la motivare si cresterea performantelor organizationale pe care cu totii ni le dorim.
5. How you Treat your Employees determines your Future!
Articolul lui Brigette Hyancinth vine ca o concluzie la tema pe care o discutam aici. Iar rezultatul nu poate fi decat unul singur: succesul companiei pentru ca, asa cum ea mentioneaza in articol si cred ca multi deja ati simtit asta, “angajati loiali=cilenti loiali”.
Ca de obicei, la finalul setului iti ofer de aceasta data ca bonus un filmulet marca TED care sa te inspire in a gasi cele mai potrivite cai de a ajunge, impreuna cu toti membrii organizatiei tale, la performantele dorite: The puzzle of Motivation
In acest video, Dan Pink vorbeste despre ce insemana motivarea angajatilor si cum o putem stimula. El prezinta o comparatie foarte clara si obiectiva dintre vechea paradigma privind factorii motivationali si noua paradigma care pare sa functioneze mult mai bine in ziua de azi. Dovada ca functioneaza este chiar succesul unor mari companii care au inteles ca banii nu reprezinta intotdeauna cel mai important factor motivational.
M-as bucura ca aceste idei sa te ajute sa devii din ce in ce mai eficient/a la locul tau de munca. Daca ai exeprimentat orice alt lucru care ti-a fost de folos sau care, din contra, ai constatat ca nu este de ajutor, te rog sa imi povestesti despre el. Ma angajez ca la randul meu sa il transmit catre toti cititorii intr-un blogpost viitor. Schimbul de idei si de experienta ne este tuturor de folos.
Daca doresti sa citesti si despre o alta tema, sau daca te intereseaza un anumit subiect, da-mi te rog de veste. Imi va face mare placere sa te ajut. Poti completa formularul de pe site sau ma poti contacta oricand pe facebook sau linkedin.
Ruxandra
Imaginile din acest site care sunt creditate ca "© T&C’n Business", sunt realizate de Ruxandra Enache. Toate drepturile asupra acestora sunt rezervate autorului. Pentru toate celelalte fotografii care nu sunt ale mele, am mentionat sursele lor online.