In ultima vreme am primit o serie de solicitari legate de Business Plan (planul de afaceri). Cei mai multi antreprenori si manageri stiu ce contine un Business plan si cat este de important pentru a avea succes in afaceri. Intrebarile pe care le-am primit sunt insa legate mai degraba de ce anume face ca un plan de afacere sa fie unul de succes.
Evident, o solutie “magica” nu exista. Desi exista o structura bine definita pentru continutul unui asemenea plan, succesul depinde foarte mult de cei implicati in redactarea si realizarea lui: de valorile si principiile pe care se bazeaza cel/cea care deruleaza afacerea, de felul in care se intocmeste planul si se redacteaza documentul, de cel/cea care il citeste si il aproba.
Toti managerii stiu ca secretul succesului in afaceri este planificarea riguroasa. Iar planul de afaceri tocmai acest lucru il realizeaza. Si trebuie sa fim cu totii de acord ca acest business plan este:
o promisiune privind modul in care se va derula afacerea, promisiune pe care o faci celor cu care doresti sa intri in afacere;
un instrument managerial structurat de anticipare si planificare, pas cu pas, a ceea ce doresti sa realizezi;
un document absolut necesar pentru a atrage resursele de care ai nevoie pentru dezvoltarea afacerii tale.
Intelegand aceste aspecte, iata cateva principii esentiale de care orice om de afaceri (antreprenor sau doar manager) trebuie sa tina cont atunci cand intocmeste cu plan de afaceri.
Principiul 1. O VIZIUNE CLARA ASUPRA VIITORULUI
Planul de afaceri este un instrument de proiectare a viitorului pe care il visezi pentru tine si firma ta. Orice afacere porneste de la o viziune, iar planurile de afacere nu reprezinta decat pasii de a o pune in practica, in mod ordonat si structurat.
Atunci cand te gandesti sa scrii un plan de afacere, intrebarile pe care ti le pui sunt: “Unde vreau sa ajung cu afacerea mea?”, “Cui ma adresez cu business-ul meu si ce vreau sa ii ofer?”, “Ce urmaresc sa realizez cu acest plan de afacere, ca sa ajung acolo unde doresc?”.
Daca ai o viziune clara asupra viitorului pe care ti-l doresti, planul de afacere stabileste clar modalitatile prin care aceasta va fi indeplinita.
Principiul 2: ANALIZA REALISTA SI DETALIATA A PIETEI
Fiecare afacere traieste datorita clientilor sai. Din pacate, afacerea ta nu este singura din piata care ofera ceea ce clientii au nevoie. Pentru ca planul tau sa fie unul realist, iti trebuie o analiza realista si detaliata a pietei. Adica sa iti cunosti atat clientii, cu nevoile si preferintele lor, dar si concurentii care le ofera acestora un produs sau serviciu similar cu cel pe care si tu vrei sa il oferi.
Si pentru ca lupta pentru atragerea si mai ales pastrarea clientilor este una acerba, important este sa afli acele informatii care sa te ajute sa fii diferit/a de concurentii tai si sa oferi clientilor acea plus-valoare care sa ii faca sa te aleaga pe tine.
Principiul 3: CA SA OBTII PROFIT, TREBUIE SA CHELTUIESTI.
Pentru a avea succes, fie ca iti place sau nu, trebuie sa cheltuiesti bani. Bani pentru materiale si/sau echipamente, pentru aprobari, pentru licente, pentru spatii de lucru, pentru specialisti, pentru….multe si marunte.
Planul de afaceri nu numai ca te ajuta sa iti estimezi cat mai corect veniturile si implicit, profiturile, dar mai ales sa fi cat mai realist in identificarea si apoi in structurarea cheltuielilor pe care trebuie sa le faci pentru a genera veniturile pe care le visezi.
Principiul 4: FII UN FOARTE BUN PROFSIONIST IN CEEA CE FACI sau….ATRAGE-I PE CEI MAI BUNI ALATURI DE TINE
Ca sa iti pui in practica planul, trebuie sa stii cei ai de facut si mai ales cum sa faci ceea ce ai de facut. Atat la nivel de specialist, dar mai ales ca manager. Competentele manageriale sunt esentiale. Cele mai multe afaceri dau faliment nu pentru ca nu au resurse umane, financiare, materiale, etc. ci pentru ca proprietarii lor sau managerii pe care ii angajeaza nu au competente si abilitati de management. Cu alte cuvinte, nu stiu cum sa conduca oameni si procese.
Daca tu stii sa faci acest lucru, planifica-ti prin planul de afaceri cum vrei sa faci acest lucru, pas cu pas. Daca nu stii, incepe prin a invata aceste lucruri si abia apoi lanseaza-te in afaceri. Sau asigura-te ca angajezi un manager profesionist care sa iti conduca afacerea.
Principiul 5: PROCESE CORECTE, COMPLETE SI SIGURE
Ca sa ai ce oferi, trebuie sa produci. Iar ca sa oferi calitate, ai neovie de procese performante si de resurse de calitate. Asigura-te ca detii cea mai actuala si inalta metodologie sau tehnologie, dupa caz, cu toate echipamentele necesare care sa te ajute sa obtii rapid produse sau /si servicii de cea mai buna calitate.
Si mai mult decat atat: ai grija ca lantul operatiunilor sa fie organizat asa incat sa elimine orice risc de blocare a productiei. Si dupa cum sunt sigura ca stii deja, astfel de blocaje apar exact atunci cand trebuie ca produsul sau serviciul sa ajunga la client rapid si in cele mai bune conditii. Prin planul tau de afaceri, trebuie sa te asiguri ca aceste lucru nu se va intampla si ca toate procesele necesare sunt structurate si organizate in asa fel incat produsul/serviciul care ajunge la client ii indeplineste acestuia toate asteptarile.
Principiul 6: ASIGURA-TE CA LUMEA STIE CA EXISTI SI CA AI CEVA DE OFERIT
Fara promovare si publicitate, oricat de bun ar fi produsul sau serviciul pe care il realizezi, oamenii nu stiu ca exista. Este adevarat ca vestea se duce si ca incet-incet, lumea incepe sa afle si fara o publictate agresiva. In ziua de azi insa, nu este timp pentru asa ceva.
Lupta pentru clienti este mare si foate agresiva. Iar clientii stiu asta si… profita prin a alege doar ceea ce au nevoie, de unde si cand le convine lor. Prin urmare, trebuie sa iesi in fata cumva si sa arati ceea ce poti si stii sa faci. Astfel potentialii clienti pot afla de tine, pot veni catre tine si testa ceea ce le oferi. Si daca promisiunea pe care le-ai facut-o este respectata, daca ceea ce au achizitionat de la tine este ceea ce au avut nevoie si chiar le-a intrecut asteptarile, vor fi foarte multumiti. Si astfel, chiar ei insisi iti vor face reclama revenind la tine si/sau, povestind despre tine, iti vor aduce alti clienti.
La inceput insa, esti obligat sa iti promovezi cat poti de mult afacerea si produsele si/sau serviciile tale. In planul de afaceri, modul de promovare si de publicitate are un loc extrem de important.
Principiul 7: RELATII BAZATE PE SINCERITATE, CORECTITUDINE, RESPECT
Orice idee de afacere este supusa unor riscuri, mai ales in conditiile extrem de schimbatoare din ziua de azi. O analiza a riscurilor la care afacerea pe care o gandesti poate fi supusa si modul in care iti propui sa faci fata acestora este o parte componenta obligatorie a oricarui plan de afaceri.
Mai mult decat atat, orice afacere de succes se bazeaza pe modul in care sunt construite si se deruleaza relatiile dintre oameni. O vorba staveche spune: “poarta-te cu ceilalati asa cum doresti ca ei sa se poarte cu tine”. Asigura-te ca o respecti neconditionat si in totalitate. Este garantia existentei tale in piata, nu numai in relatia cu clientii, dar si in cea cu autoritatile statului si ceilalti parteneri de afaceri.
Din modul in care este gandit si redactat, planul de afaceri trebuie sa asigure pe toti cei care iti vor fi alaturi pe acest drum ca acest lucru se va intampla intocmai pe parcursul parteneriatului pe care il propui.
Acestea sunt principiile de baza ale unui plan de afaceri. Pentru cei la inceput de drum, reaminesc pe scurt capitolele mari ale unui plan de afaceri:
Rezumatul planului de afaceri
Descrierea afacerii
Planul de marketing
Planul operaţional
Managementul şi organizarea afacerii
Planul financiar
Anexe
Daca doresti sa afli mai multe despre cum sa iti dezvolti afacerea sau cum sa redactezi un plan de afaceri, nu ezita sa ma contactezi pentru un curs sau o consultanta pe aceasta tema.
Daca doresti sa citesti despre o anumita tema, sau daca te intereseaza un anumit subiect, daca ai o intrebare, da-mi te rog de veste. Imi va face mare placere sa te ajut. Poti completa formularul de pe site sau ma poti contacta oricand pe facebook sau linkedin.
Ruxandra
Imaginile din acest site care sunt creditate ca "© T&C’n Business", sunt realizate de Ruxandra Enache. Toate drepturile asupra acestora sunt rezervate autorului. Pentru toate celelalte fotografii care nu sunt ale mele, am mentionat sursele lor online.