Buna. Ma bucur sa ne revedem. Iti prezint un nou concept dedicat tie. Am decis sa initiez o serie de blogpost-uri intitulata “5 idei pe aceasi tema”. Vei gasi astfel, grupate, idei si raspunsuri pe teme manageriale de interes pentru tine.
Ideea a pornit de la rugamintea unui bun prieten sa il ajut cu idei si exemple legate de solutionarea unei probleme de la servici. Nu avea nicio idee cum sa isi stimuleze angajatii mai in varsta sa vina ei insisi cu idei noi si sa accepte mai usor ideile celor mai tineri. I-am dat cateva sugestii si exemple din experienta mea si totodata am gasit pe internet si cateva articole care sa vina in completarea ideilor mele si pe care i le-am trimis. A fost mai mult decat incantat, mai ales ca i-au venit astfel si alte idei legate de munca in compania pe care o conduce.
M-am convins astfel inca o data ca experientele, ideile, studile, exemplele si punctele de vedere ale managerilor si consultantilor din intreaga lume sunt extrem de valoroase. Le putem usor prelua si/sau adapta cu succes la situatiile noastre concrete.
Pornind de la aceasta experienta, m-am gandit ca este util si pentru tine sa poti primi din cand in cand un set de articole grupate pe anumite teme manageriale care te intereseaza. La fel ca si prietenul meu, vei gasi cu siguranta solutii si idei pentru a-ti imbunatati performanta manageriala si, implicit, pe cea a companiei tale.
Acest prim set din seria “5 idei pe aceasi tema” este dedicat unui subiect pe cat de intersant, pe atat de provocator: Relatiile de la locul de munca, cu bunele si cu relele lor. Iata ce am selectat azi pentru tine.
1. “De ce isi dau demisia cei mai buni angajati? Oamenii nu parasesc locurile de munca, ei parasesc managerii” Un articol bun, care scoate in evidenta o serie de probleme legate de colaborarea dintre angajati si managerii lor.
2. “Time to Get Rid of the Word "Talent" and Time to Let go of "Competencies" as an HR Answer to Everything”. Articolul vorbeste atat despre greseala de a evalua si ierarhiza angajatii pe baza de “talente”, dar si despre aceea de angaja oameni doar cu anumite competente strict legate de unele nevoi punctuale ale companiilor.
Ti-a placut pana acum ce ai citit? Te ajuta astfel de pareri? Continua sa citesti si vei afla lucruri si mai interesante. Iar la final... te asteapta o surpriza !
3. “Have you asked your team to create a problem for you? Try it...”. Foarte interesant si mai ales util acest articol. Creativitatea oamenilor poate genera idei si solutii inedite si utile. Metoda este una extrem de amuzanta. In plus, intareste relatiile in cadrul echipelor si creste motivarea angajatilor. O recomand, a avut rezultate uimitoare pentru cei care au folosit-o.
4. “Sapte tipuri de sefi toxici”. Indiferent de pozitia pe care o au in companie, cei care fac parte din echipa lor sau le sunt doar colegi, au permanent de-a face cu o forma de “hartuire” care conduce de la demotivare si frustrare, pana la reclamatii si demisii. Articolul ii descrie si ofera si cateva solutii practice de a le face fata.
5. "Hartuire morala la locul de munca – cum te aperi impotriva ei?” Si pentru ca tot vorbeam de hartuirea la locul de munca in articolul precedent, iti ofer aici si sfaturile unui avocat despre aceasta problema. Desi acest fenomen nu este prezent explicit in legislatia romaneasca, din pacate se manifesta si la noi. El se poate insa inscrie la prevederile legale actuale privind formele de discriminare. Pe baza lor, putem, ca angajati aflati intr-o astfel de situatie nefericita, sa gasim solutii de a face fata unor astfel de "agresiuni".
BONUS-SURPRIZA. Ca sa ne si distram putin, iti propun la final un video scurt despre diferentele dintre femei si barbati si pe care le identificam usor atat in viata personala cat si in cea profesionala. Desi prezentat intr-o forma foarte amuzanta, subiectul este unul serios si ne ajuta sa ne intelegem si sa ne acceptam mai usor unii pe ceilalti.
Cam acesta ar fi setul de inceput. Sper ca ti-a placut aceasta prima serie de articole si ca le-ai gasit a fi utile si de interes pentru tine. Daca iti doresti sa afli ceva anume dintr-o anumita arie manageriala de care te ocupi, da-mi te rog de veste – imi va face mare placere sa sa te ajut. Incerc sa selectez si sa grupez in aceste seturi de articole doar pe cele pe care le consider ca iti pot fi utile in activitatea ta manageriala. Astept cu interes sa ma contactezi.
Ne revedem in curand cu setul urmator!