De aproape 15 ani derulez cursuri de formare profesionala in sistem deschis (adresate participantilor din diferite domenii de activitate, companii si pozitii ierarhice), dar si in sistem inchis (adresate angajatilor din cadrul companiilor). Nu de putine ori m-am intrebat in ce masura aceste programe de formare, in special cele initiate si finantate de companii, sunt cu adevarat utile, in ce masura acestea produc intr-adevar schimbari in bine in ceea ce priveste performanta organizationala a companiilor respective.
Ca sa aflu care este perceptia la nivelul companiilor referitoare la utilitatea acestor programe, am discutat cu cativa manageri de resurse umane pe care i-am intalnit la cursurile mele si care se ocupa de asemenea programe de formare pentru angajatii lor. Am centralizat cateva idei care mi se par relevante pentru munca unui manager de resurse umane legata de initierea si derularea programelor de training cu angajatii si pe care vi le impartasesc.
Strategiile companiilor-for-profit pun in principal accent pe cresterea eficientei economice, pe respectarea standardelor internationale privind calitatea produselor, pe aspectele legate de protectia mediului precum si pe cele legate de securitatea si sanatatea in munca a angajatilor. Planurile lor de viitor depind in insa cea mai mare masura de ceea ce cu totii numesc cea mai importanta resursa a unei companii: resursa umana. "Aceasta este provocarea cea mai importanta cu care companiile se confrunta in perioada actuala, dar care cu siguranta va continua si pe viitor, aceea de a asigura companiei forta de munca necesara, nu numai din punct de vedere cantitativ cat mai ales calitativ, prin recrutarea de noi salariati cu un nivel de cunostinte care sa corespunda profilului si cerintelor companiei, dar si prin perfectionarea continua a acestora cu ajutorul programelor de formare si perfectionare profesionala" - spunea un manager de resurse umane al unei companii romanesti, partea a unui concern multinational.
Cei mai multi manageri de resurse umane cred cu tarie ca participarea angajatilor la cursurile de perfectionare profesionala nu mai este “un moft", asa cum era catalogata pana mai de curand, ci a devenit o necesitate stringenta pentru orice companie care se lupta pentru a-si mentine un avantaj competitiv in piata. "Pentru orice companie, activitatea de instruire a devenit in zilele noastre una de interes maxim pentru ca s-a constatat ca nu este suficient sa modernizezi capacitati de productie, masini sau linii de fabricatie daca nu faci si o schimbare majora in abordarea activitatii de management de la toate nivelurile, incepand cu managementul activitatilor de la nivelul punctelor de lucru si terminand cu cel de top level. Asteptarile companiilor referitor la beneficiile sesiunilor de training derulate pentru angajatii lor sunt multiple, insa accentul se pune in special pe schimbarea mentalitatilor si pe cresterea performantelor profesionale ale tinerilor ca alternativa pentru viitorul companiei" - spunea un alt manager de resurse umane dintr-o companie nationala.
Intreband despre rezultatele acestor programe de formare si perfectionare, multi manageri de resurse umane au afirmat ca acestea nu au aparut imediat. Pe parcursul evaluarilor anuale realizate s-a constatat insa o imbunatatire continua a metodelor de management ale factorilor de conducere, dar si a proceselor de munca si de comunicare, colaborare si sprijin reciproc dintre angajati. Acestea s-au reflectat in imbunatatirea indicatorilor de performanta la nivelul fiecarui departament si al companiilor. In acelasi timp s-a imbunatatit evident modul de comunicare dintre angajati, dar si mai important, au scazut foarte mult starile conflictuale in interiorul departamentelor si mai ales de la nivelul punctelor de lucru. "Aceste imbunatatiri au condus la crearea unui climat de lucru care a eliminat in foarte mare masura stresul si disconfortul oamenilor si i-a motivat sa depuna eforturi mai mari pentru imbunatatirea performantelor lor si ale organizatiei." -spunea un alt manger dintr-o alta companie nationala.
Ca o concluzie, toti au mentionat ca derularea si chiar dezvoltarea unor programe serioase de perfectionare profesionala continua a angajatilor este singura optiune pentru companiile care doresc cresterea performantei.
Sunt curioasa voi ce parere aveti, care sunt asteptarile si perceptiile la nivelul conducerii companiilor de stat sau a celor private, a celor orientate spre profit dar si a celor not-for-profit despre programele de trainign destinate angajatilor lor? Sunt in aceeasi directie cu ce am aflat eu? Sunt si alte aspecte care merita mentionate? Ar fi interesant sa le aflam cu totii. Puteti raspunde mai jos sau ma puteti contacta direct pe acest site sau pe pagina de facebook sau de linkedin.