Recent, am asistat la o situatie conflictuala care parea ca nu se mai termina. Nici una dintre parti nu era dispusa sa cedeze, iar de gasit formula care sa stinga conflictul nici nu se punea problema. Incercand sa mediez discutiile pentru a rezolva problema dintre cele doua persoane, ma tot gandeam cat ar fi fost de usor pentru amandoua sa se foloseasca de cateva tehnici simple evitand astfel sa se ajunga la situatia nefericita in care ambele se gaseau.
Si cum fiecare dintre noi ne-am aflat noi insine nu de putine ori, in asemenea situatii conflictuale, m-am gandit ca aceste tehnici te-ar putea ajuta sa ajungi mai usor la o rezolvare.
Iesi din context si linisteste-te.
Reactiile sunt greu de stapanit atunci cand ai in fata persoana pe care o consideri responsabila de o fapta sau o situatie despre care crezi ca te afecteaza sau te va afecta negativ. Discutand situatia "la cald", s-ar putea sa spui sau sa faci ceva ce mai tarziu cu siguranta ca vei regreta.
Daca in mod voit iesi din incapere si lasi sa treaca un pic de timp (chiar pana a doua zi), vei vedea lucrurile in mod diferit. Se spune ca „noaptea este un sfetnic bun”. Poate nu vei gasi solutia perfecta, dar cu siguranta te mai linistesti.
In plus, ai timp sa planifici ce si cum anume vrei sa spui ceea ce ai de spus celeilalte persoane cand va veti revedea. Aceasta intrerupere voita pe care o faci te poate ajuta sa gasesti o solutie mai degraba bazata pe ratiune, decat pe sentimentele declansate "la cald".
Gandeste-te ce anume doresti de fapt si care sunt consecintele.
Daca intentia ta este sa castigi cu orice pret, modul de abordare "violent" a problemei te va conduce la ruperea relatiilor cu persoana in cauza si poate ca si cu altele.
Daca intentia ta este rezolvarea problemei, modul in care o vei aborda te va ajuta sa asculti si cealalta parte si sa gasiti, impreuna, cea mai buna solutie. Si, in consecinta, te va ajuta sa mentii si poate chiar sa iti consolidezi relatiile cu ceilalti.
Fii constient de propriile abordari si comportamente
Cunoaste-ti reactiile generatoare de conflicte si cauta sa ti le stapanesti. Asa cum dorim sa se comporte cel din fata noastra, asa ar trebui sa ne comportam si noi.
Evita sa vezi totul doar in alb si negru si nu imparti totul in adevarat sau fals. Orice situatie are cel putin doua fatete, daca nu chiar mai multe, fiecare cu bune si rele, cu implicatii pozitive si negative.
Accepta si punctul de vedere al celeilalte parti. Fiecare persoana are dreptul la propria opinie, emotii si sentimente si nu putem impune nimanui sa simta si sa perceapa situatia exact asa cum o facem noi.
Asculta cu intentia sa intelegi si povestea celuilalt.
Daca cealalta persoana simte ca vrei cu adevarat sa o asculti si sa ii intelegi punctul de vedere, cu siguranta asa va face si ea/el acelasi lucru cu tine. Este ceea ce se numeste „fenomenul de oglindire” care se manifesta de cele mai multe ori atunci cand discutam unii cu ceilalti: instinctiv, reactionam si ne comportam asa cum face cel/cea din fata noastra.
Fii atent la barierele pe care tu insuti ti le impui de tipul parerilor preconcepute, impresiilor bazate pe zvouri, informatiilor trunchiate care ajung la tine pe diferite cai. Verifica autenticiatea si veridicitatea tuturor informatiilor pe care le primesti de la „binevoitorii” din jur inainte de a lua decizia sa actionezi intr-un anume fel.
Rareori cei care simt ca sunt ascultati cu adevarat continua sa se manifeste violent verbal. Violenta genereaza violenta. Revino la primul sfat si ia o pauza pentru a te linisti inainte sa actionezi.
Prezinta-ti si tu punctul de vedere, fara a acuza.
Spune ce simti in legatura cu situatia creata, fara sa judeci cealalta parte.
Descrie implicatiile situatiei create fara a face evaluarea persoanelor implicate. Lasa cealata persoana sa o faca ea insasi. Cu siguranta fiecare este constient de implicatii, chiar daca nu este dispus sa recunoasca.
Fii sincer si onest in ceea ce spui. Recunoaste-ti deschis partea de vina. In fond, suntem departe de a fi perfecti si cu totii suntem supusi greselilor. Sinceritatea conduce de obicei la compasiune, nu la violenta. Si, dupa cum stii cu siguranta, fiecare dintre parti are o contributie, oricat de mica, la crearea situatiei respective (altfel, nu s-ar genera conflictul).
Asumati responsabilitatea in rezolvarea situatiei.
Fii gata sa renunti la parerea ta daca primesti argumente rezonabile care o combat. Nimeni nu detine adevarul absolut, iar convingerea ca ai intotdeauna dreptate escaladeaza conflictul in loc sa il aplaneze.
Cauta sa intelegi argumentele celeilalte parti si identifica zonele in care ganditi si simtiti la fel. In mod cert, asemenea zone exista intotdeauna. Daca ati identificat impreuna zonele de interes comun, ati creat premizele rezolvarii situatiei fara a se escalada conflictul.
Gandeste-te care este castigul tau din aceasta situatie.
Cunosti mai bine cealalta persoana.
Afli care sunt caile de a imbunatatii relatia ta cu aceasta, dar si cu alte persoane.
Poti gasi idei si solutii noi de dezvoltare a organizatiei in care lucrezi, de a-ti imbunatatii activitatea de zi cu zi si de crestere a propriilor performante profesionale.
Ai incercat vreodata vreuna din aceste tehnici? Daca da, care au fost rezultatele? Ai folosit si alte tehnici pentru a preveni sau pentru a solutiona un conflict? Astept cu nerabdare sa imi povestesti experientele tale.
Daca ai intrebari legate de acest subiect, sau doresti sa vorbim despre o tema anume, da-mi te rog de veste. Imi va face mare placere sa te ajut. Poti completa formularul de pe site sau ma poti contacta oricand pe facebook sau linkedin.
Ruxandra
Imaginile din acest site care sunt creditate ca "© T&C’n Business", sunt realizate de Ruxandra Enache. Toate drepturile asupra acestora sunt rezervate autorului. Pentru toate celelalte fotografii care nu sunt ale mele, am mentionat sursele lor online.