Cu totii, oriunde ne-am afla in noaptea dintre ani, cu un pahar de sampanie in mana, numaram cu emotie ultimele clipe ale anului si de indata ce incepe sa bata pendula magica ne enumeram dorintele pentru noul an. Si cum obiceiul spune ca daca vrem sa se si intample, dorintele trebuie sa ramana secrete, ni le spunem doar in gand. Mai stim insa ce ne-am dorit anul trecut pe vremea aceasta? Sanatate cu siguranta – cine nu si-o doreste ?! – dar si multe realizari. Care au fost ele? Si oare s-au implinit? Unii dintre noi pot raspunde cu siguranta: da sau nu. Cei mai multi insa… nu isi mai aduc aminte. Avem cu totii insa, cu siguranta, multe dorinte pentru anul care abia incepe. Intrati in valtoarea noului an, cei mai multi dintre noi vom uita cu desavarsire ceea ce ne-am dorit cu ardoare in primele momente ale Noului An. Iar povestea pare sa se repete la fel, an de an.
Si iata ca asa, am inceput sa scriem pe o bucata de hartie sau intr-un fisier electronic wish list-ul (sau lista dorintelor) pentru nopatea de Revelion. O redactam cu atentie in ultima zi a anului si, ca sa respectam obiceiul, o ascundem cu grija de ochii indiscreti ai celor din jurul nostru. Si… daca nu uitam unde am pus-o, la finalul anului o scoatem si o citim curiosi sa vedem oare ce ne-am dorit la Revelionul precedent si ce anume am reusit sa realizam. Ne bucuram sau varsam 2-3 lacrimi de suparare si facem repede o noua lista lunga si ..... repetam “jocul”.
Lista aceasta isi are insa rostul ei, si nu este doar un joc sau un ritual magic in Noaptea de Ajun. Este un instrument extrem de valoros daca stim sa ii apreciem valoarea si mai ales daca stim si respectam “regulile jocului”.
Si pentru ca mai sunt doar doua zile din acest an, m-am gandit sa iti impartasesc din vreme cateva dintre secretele ei, in speranta ca lista pentru anul care vine iti va aduce cat mai multa bucurie in pragul Revelionului urmator.
Iata in primul rand, 3 motive pentru care este bine sa iei lista in serios si sa nu o consideri doar un simplu joc.
Motivul 1: Faci o analiza a ceea ce ai realizat sau nu in anul care se incheie.
Printre cumparaturile si pregatitul mesei de Revelion, cu totii ne gandim cu mai multa sau mai putina bucurie la anul care se sfarseste si la ceea ce am realizat sau nu pe plan personal si profesional. Si imediat, ne fuge gandul la ceea ce ne dorim pentru anul care vine. Indiferent ce vrem sa schimbam in viata noastra, speram sa fie ceva care sa ne aduca satisfactii. Ca sa reusim sa trecem de la vis la realitate, bine ar fi sa ne rezervam cateva minute si sa facem o mica analiza. Asa putem sa intelegem exact ce a mers si ce nu a mers in anul care se sfarseste si mai ales care au fost motivele care au condus la rezultatele pe care le-am obtinut sau nu.
Prin urmare, este momentul in care sa facem o retrospectiva a anului care tocmai a trecut, analizandu-l din toate unghiurile cu bunele si relele sale pentru a putea sti cat mai precis ceea ce vrem sa schimbam in Noul An.
Motivul 2: Faci o selectie a dorintelor, alegandu-le pe cele pe care pot fi realizate in Noul An.
Dorinte avem cu totii foarte multe. Unele realizabile, altele mai putin realizabile. Unele care tin de noi sa le infaptuim, altele asupra carora nu avem deloc control. Important este sa definim clar ceea ce putem realiza si sa fim realisti in ceea ce ne dorim. Cu totii ne dorim sanatate si bucurii. Sanatatea nu depinde intodeauna numai de noi, iar bucuriile….un termen mult prea general exprimat. Toate realizarile ne vor aduce bucurie, dar trebuie totusi sa formulam mai clar ceea ce ne dorim sa realizam efectiv. Cu alte cuvinte, conform regulilor din management, sa le exprimam SMART: specific, masurabil, adecvat puterilor noastre, realist si cu termen clar de realizare. Cu termenul, nu este o problema. Il stim cu totii: 31 decembrie al anului. Celelalte aspecte ale acronimului sunt insa la fel de importante. Exprimand foarte clar ceea ce ne dorim, definim si modul in care le vom realiza si cum vom aprecia cat mai obiectiv daca am reusit sau nu. Folosind un astfel de criteriu, SMART, vom putea usor sa facem selectia.
Motivul 3: Gandesti pozitiv si te pregatesti sufleteste pentru ca dorintele sa se si indeplineasca.
Stiind clar ceea ce iti doresti si ca aceste dorinte pot deveni realitate, vei fii optimist/a si vei pasi cu incredere in noul an. Cu siguranta vei depune toate eforturile necesare pentru ca ele sa se implineasca. Astfel rezultatele nu se vor lasa asteptate. Iar un bilant la final de an cu dorinte implinte iti va aduce si mai multa incredere pentru anul urmator si vei fi cu mult mai motivat in a continua sa iti doresti realizari din ce in ce mai ambitioase.
Si acum…. ca orice "joc", si acesta are regulile lui:
Regula 1: Lista trebuie sa cuprinda 3-maxim 5 dorinte.
Cu cat mai putine, dar bine alese, cu atat mai bine. Daca lista va fi foarte lunga, cu siguranta nu vom putea realiza tot si la finalul anului vom fi dezamagiti si putin motivati sa facem o noua lista. Ceea ce ne va demoraliza si vom renunta incet-incet sa ne mai facem sperante crezand ca nu suntem in stare sa ne ducem la bun sfarsit planurile. Daca lista este una scurta si dorintele sunt realiste, vom depune tot efortul ca sa le realizam, iar bilantul de final de an va fi unul satisfacator.
Regula 2: Planifica.
Tot timpul va fi altceva mai important de facut, vor aparea “urgentele” de acasa sau de la serviciu, iar dorintele personale vor trece incet-incet pe planul doi. Pentru a evita sa ne ajunga finalul de an cu nerealizari, important este sa ne planificam pasii pe care ii avem de parcurs pentru a reusi. Daca ne fixam si 2-3 termene intermediare pe parcursul anului (este foarte util un “reminder” pe mobil sau pe computer care sa ne reaminteasca ca este momentul verificarilor), putem astfel analiza si vedea care este progresul. Si, in functie de rezultate obtinute la momentul verificarilor, ne putem lua masurile necesare pentru ca pana la final de an dorintele din lista sa fie indeplinite.
Regula 3: Lista trebuie sa fie neaparat una scrisa si asumata
Vorbele zboara, gandurile fug, ideile se uita. Daca nu scrii lista “cu creionul pe hartie” - sau intr-un document electronic – pana la finalul anului nu vei mai sti ceea ce ai dorit sa realizezi. Se spune ca ceea ce este scris, ramane scris. Poti revedea astfel toate dorintele pe care ti le-ai pus an de an si ce ai reusit sa realizezi. Va fi un imbold sa iti doresti din ce in ce mai multe si sa lupti pentru visele tale. Daca o tii secreta sau nu, depinde numai de tine. Important este insa sa o redactezi.
Si voi incheia cu un citat: “Viitorul apartine celor care cred in frumusetea viselor lor” (Eleanor Roosevelt).
Iti urez un 2018 cu intreaga lista de dorinte indelinite !
La multi ani !
Sunt tare curioasa sa stiu daca ti-ai facut pana cum astfel de liste si daca te-au ajutat. M-as bucura sa ne impartasesti experientele tale legate de acest obicei. Lista mea pentru 2018 este deja gata. A ta?
Daca ai intrebari legate de acest subiect, sau doresti sa vorbim despre o tema anume, da-mi te rog de veste. Imi va face mare placere sa te ajut. Poti completa formularul de pe site sau ma poti contacta oricand pe facebook sau linkedin.
Ruxandra
Imaginile din acest site care sunt creditate ca "© T&C’n Business", sunt realizate de Ruxandra Enache. Toate drepturile asupra acestora sunt rezervate autorului. Pentru toate celelalte fotografii care nu sunt ale mele, am mentionat sursele lor online.