Suntem in ziua de azi supusi din ce in ce mai tare presiunilor, atat in plan profesional, la serviciu, cat si pe plan personal, in timpul nostru liber. Ca vrem sau nu, problemele profesionale ne afecteaza viata personala si invers.
Nu toate situatiile in care suntem supusi presiunilor sunt si situatii care sa ne creeze probleme. In prezent, se face o distinctie clara intre eustres ("stresul pozitiv") absolut necesar pentru a determina mobilizarea organismului sa treaca la actiune si distres ("stresul negativ"), care conduce de obicei la probleme fizice si psihice, uneori chiar la stari patologice in situatiile de stres prelungit.
Voi lua in discutie insa doar situatiile de distres, pentru ca cele de eustres nu creaza probleme nimanui, din contra.
Nu de putine ori, credem ca putem face fata presiunilor zilnice la care suntem supusi de sefi, de colegi, de prieteni sau/si de familie. Daca situatia continua insa zile la rand, ne adancim insa si mai tare in stres. Si, ca o consecinta, ne descarcam pe cei din jurul nostru, de cele mai multe ori din motive complet banale, lipsite de importanta reala. In plus, starea noastra fizica si psihica se deterioreaza si de aici, o multime de probleme de sanatate care ne afecteaza si mai tare atat pe plan profesional, cat si personal.
Vestea prosta este ca nu putem sa eliminam complet asemenea situatii.
Vestea buna este ca sta in puterea noastra sa facem fata stresului pe care aceastea le-ar putea crea. Putem face acest lucru in 3 pasi simpli de urmat, depinde doar de noi sa ii parcurgem.
PASUL 1 - Sa recunoastem cand ne confruntam cu o situatie dificila.
De cele mai multe ori nu constientizam ca situatia este una dificila pana cand nu e prea tarziu. Alteori, ne dam seama de dificultatea ei insa consideram ca ii putem face fata. Daca ar fi doar o singura problema pe care o avem de rezolvat, ar fi simplu. Ne-am concentra asupra ei si am solutiona-o. Din pacate, lucrurile sunt mult mai complicate pentru ca in 99% din cazuri nu este doar o singura problema de rezolvat. Avem mai multe concomitent, toate fiind, cel putin aparent, extrem de urgente si importante. Si ca lucrurile sa se complice si mai mult, permanent apar alte si alte solicitari, la fel de urgente si la fel de importante. Asadar, primul pas este sa recunoastem gradul de dificultate al situatiei in care ne gasim si sa realizam ca nu putem sa facem mai multe lucruri deodata. Si aceasta ne conduce la pasul 2: prioritizarea.
PASUL 2 - Sa prioritizam modul in care rezolvam problemele pe care le avem de solutionat.
Nu vom putea niciodata sa facem mai multe lucruri in acelasi timp, deci trebuie sa alegem cat mai rational in ce ordine ne ocupam de acestea. O solutie foarte buna este prioritizarea sarcinilor de rezolvat. Trebuie deci sa alegem deci cu ce sarcina sa incepem, in ordinea importantei si urgentei sale de rezolvare. Mai multe despre instrumentele de prioritizare gasesti in articolul “Cum sa reduci stresul zilnic in 4 pasi” . Stiind acum ordinea in care sarcinile ar trebui abordate, putem trece la pasul 3: planificarea.
PASUL 3 – Sa ne planificam timpul
Planificarea se face de obicei pe un anumit intreval de timp, de regula legat de deadline-urile sarcinilor pe care le avem de realizat. Recomandat este sa stabilim un interval de 2 saptamani sau maxim 1 luna. Pentru un interval de maxim 1 luna, avem o certitudine mai mare asupra a ceea ce avem de facut decat daca ne-am gandi pe mai multe luni sau un an intreg de zile. Daca o activitate are un interval mai lung de finalizare, este bine sa o fractionam, stabilind rezultate partiale pe care se le obtinem in intervalul de timp ales. Planificarea pe un astfel de interval trebuie sa tina cont nu numai de dead-line-ul activitatilor, dar si de dependentele (legaturile) logice, tehnologice, legislative dintre acestea. Despre intocmirea calendarului poti citi in acelasi articol: “Cum sa reduci stresul zilnic in 4 pasi” .
Revenind acum la problema stresului zilnic, de la planul general urmeaza sa stabilim agenda zilnica si sa extragem din plan ce anume avem de facut in fiecare zi. La prima vedere pare simplu, dar daca ne dorim o zi fara stres, chiar si ziua de lucru trebuie sa o planificam.
Atentie insa: ziua are doar 24 de ore in care cu totii avem trei categorii mari de activitati de desfasurat. 8 dintre ele le petrecem la serviciu, in altele 8 ar trebui sa dormim si in restul de 8 raman multe si diverse alte activitati pe care dorim sau avem nevoie sa le facem - cu alte cuvinte, timpul nostru liber. Orice crestere sau micsorare a intervalului de timp alocat uneia dintre aceste trei categorii de actiuni zilnice, conduce inevitabil la dereglarea celorlalte doua, pentru ca timpul - cele 24 de ore - nu poate fi expandat. Pot aparea situatii in care, punctual, chiar sa fie nevoie sa prelungim, de exemplu, cele 8 ore de munca pentru rezolvarea problemelor de la serviciu. Trebuie insa sa fim constienti ca, pe termen lung, modificarile care apar pentru celelalte 2 categorii conduc la aparitia stresului. Ori ne confruntam cu o oboseala acuta acumulata din lipsa celor 8 ore de somn, ori avem probleme din ce in ce mai mari cu cei din familie si/sau cu prietenii din cauza ignorarii acestora si a actiunilor comune la care suntem si noi parte.
De aceea, intocmirea unei agende zilnice in care sa tinem cont de ceea ce putem efectiv face in intervalele de timp respective, este extrem de utila. Mai mult, nu uita ca oricat de bine ti-ai planifica ziua, neprevazutul intotdeauna isi va face simtita prezenta. De aceea, de exemplu, in planificarea activitatilor de la serviciu este bine sa planificam ceea ce stim ca avem efectiv de facut in ziua respectiva doar pentru un numar de aproximativ 6 ore din cele 8 alocate acestei categorii. Restul de 2 ore sunt dedicate activitatilor fiziologice (relaxare, cafea, tigara, etc.) si revolvarii problemelor de rutina (precum raspunsul la emailuri, telefoane, solicitarilor de la colegi). Aceste 2 ore sunt totodata si rezerva naostra de timp pentru orie alte solicitari suplimentare care pot aparea. Daca ocupi complet cu sarcini din calendarul general cele 8 ore de munca la serviciu, va fi imposibil sa introduci alte actiuni "neplanificate" si pe care chiar sa nu le poti muta pentru ziua sau zilele urmatoare si, inevitabil, vei deregla intreaga zi, daca nu chiar intregul calendar.
Alte 10 sfaturi utile
Recunoaste situatiile in care nu poti schimba nimic si utilizeaza-ti energia in situatiile pe care le poti influenta.
Cultiva-ti o atitudine pozitiva si pastreaza-ti simtul umorului.
Invata sa spui NU! Refuza argumentat si propune variante de solutionare. Dar nu iti asuma ceva ce stii cu certitudine sau banui macar ca nu vei putea face.
Nu te apuca de doua lucruri concomitent. Oricum, nu le vei aborda decat pe rand, chiar daca le rezolvi “pe bucatele”. Iar revenirea de la o activitate la alta pentru a rezolva ceea ce ai de facut, cere timp de acomodare si genereaza stres, mai ales daca ai un deadline strans.
Rezerva-ti timp si pentru activitatile tale de rutina. Ele sunt in programul fiecaruia, indiferent de natura sarcinilor cu care se confrunta.
Rezerva-ti timp pentru eventualele activitati neprevazute. Legile lui Murphy se aplica cu rigurozitate tuturor.
Ia-ti pauze regulate – la fiecare aprox. 2 ore cate 10 -15 minute si fa ceva ce iti face placere sau/si exerseaza meditatia folosind tehnicile clasice de relaxare (de exemplu, respiratia adanca).
Creaza-ti un mediu de lucru placut. Un birou ordonat si decorat cu cateva lucruri care iti fac placere (o floare, un tablou, o poza de familie, un trofeu, etc.) conduce la diminuarea stresului si ajuta la relaxare. Si daca poti lucra asa, asculta cu sonor redus o muzica de relaxare, care sa iti faca placere.
Invata sa recunosti din timp propriile simptome ale stresului si sa identifici rapid sursa stresului. Astfel vei putea lua masurile necesare corespunzatoare de prevenire a acumularii de stres.
Aloca-ti timp si pentru tine insuti. In fond, nu suntem roboti si oricat de mult am vrea, organismul nostru are limite pe care mai devreme sau mai tarziu le vom resimiti.
Si nu uita ! Depinde numai de noi sa avem:
PUTEREA de a accepta lucrurile pe care nu le putem schimba,
CURAJUL de a schimba lucrurile pe care le putem schimba,
si INTELEPCIUNEA de a face diferenta dintre ele!
Sper ca aceste sfaturi sa te ajute sa fi mai relaxat la locul de munca. Daca ai exeprimentat orice alt lucru care ti-a fost de folos sau care, din contra, ai constatat ca nu este de ajutor, te rog sa imi povestesti despre el. Ma angajez ca la randul meu sa il transmit catre toti cititorii intr-un blogpost viitor. Schimbul de idei si de experienta ne este tuturor de folos.
Daca doresti sa citesti despre o anumita tema, sau daca te intereseaza un anumit subiect, da-mi te rog de veste. Imi va face mare placere sa te ajut. Poti completa formularul de pe site sau ma poti contacta oricand pe facebook sau linkedin.
Ruxandra
Imaginile din acest site care sunt creditate ca "© T&C’n Business", sunt realizate de Ruxandra Enache. Toate drepturile asupra acestora sunt rezervate autorului. Pentru toate celelalte fotografii care nu sunt ale mele, am mentionat sursele lor online.