In ziua de azi, din ce in ce mai multe persoane in Romania (dar nu doar aici), indiferent de varsta, au acelasi vis: sa isi deschida o afacere proprie care sa fie profitabila. De cele mai multe ori, ca sa ajungi aici, este nevoie sa fi parcurs cativa ani de activitate ca angajat pentru a acumula si experienta dar si o suma minima necesara pentru demararea unui business propriu. De aceea m-am gandit sa abordez astazi aceasta tema de discutie: care este afacerea in care, ca angajat sau ca antreprenor, merita sa investesc timp, bani, efort si sentimente si care sa se dovedeasca a fi una de succes.
Nu va voi plictisi vorbind despre planuri de afaceri, parteneriate sau strategii. Va voi vorbi insa despre ikigai, un concept japonez care exprima simplu: “motivul pentru care ma dau jos din pat dimineata”. Cuvantul este format din doua componente: iki care inseamna viata si gai care inseamna valoare. In Japonia descrie acel ceva care da valoare vietii, care te face sa simti ca traiesti viata cu adevarat, cu pasiune, cu bucurie.
Cu alte cuvinte, ikigai este motivul care ne face dimineata sa ne trezim singuri, fara sa fie nevoie sa punem ceasul sa sune. Este motivul pentru care suntem extrem de nerabdatori sa incepem o noua zi de activitate, determinati sa obtinem rezultatele pe care le dorim indiferent de cate piedici pot sa apara pe parcurs. Din punctul meu de vedere, asa ar trebui sa simtim cand ne gandim la o afacere, fie ea o afacere proprie sau un job la care mergem zi de zi. Daca este o corvoada, o obligatie, o constrangere in fiecare zi, nu vom atinge niciodata ikigai-ul japonezilor. Din contra, vom fi din ce in ce mai frustrati, mai nemultumiti si complet demotivati.
De aceea, eu as identifica afacerea ideala cu ikigai, adica acea afacere profitabila, nu numai financiar, cat cea care ne aduce in fiecare zi un plus de multumire si de satisfactie personala, motivatia de a merge mai departe.
Ne putem imagina ikigai-ul ca fiind combinatia dintre:
acea activitate pe care ne face mare placere sa o desfasuram,
aceea pe care stim foarte bine cum sa o facem bine,
aceea care ne aduce un venit rezonabil sau, de ce nu, chiar considerabil,
aceea care raspunde unor nevoi si dorinte ale oamenilor din jurul nostru.
Aici trebuie sa pun o intrebare: de ce este atat de important ca afacerea, fie ea a noastra sau doar un job, sa raspunda nevoilor si dorintelor celor din jur? Simplu: daca nu raspunde acestor cerinte, nu aveam cui sa ne adresam iar business-ul nostru nu are nicio sansa de supravietuire.
Mergand cu analiza mai departe, identificam usor cele patru aspecte de baza care ne ajuta sa obtinem acel ikigai atat de apreciat de catre japonezi, atat la nivel profesional cat si personal. Astfel ikigai-ul va o combinatie de:
MISIUNE. Misiunea este acel scop pentru care am decis sa infiintam afacerea, acel motiv pentru care, facand ceea ce ne place, ajutam in acelasi timp pe altii sa isi satisfaca o nevoie sau o dorinta anume.
PASIUNE. Cand iubim ceea ce facem si stim si cum sa ne derulam activitatile, vom pune intotdeauna pasiune in ceea ce facem.
PROFESIE. Activitatea pe care o desfasuram, daca stim cum sa facem lucrurile bine si sa obtinem rezultate de inalta calitate, ne va aduce si un venit care sa ne asigure un comfort rezonabil si sa ne motiveze sa continuam sa o derulam.
VOCATIE. Este chemarea noastra, predispozitia pe care o avem pentru un anumit gen de activitate pentru care suntem platiti si care satisface si nevoile si dorintele celor care astepta rezultatele muncii noastre.
Ai observat probabil ca in jurul ikigai exista niste mici zone mai intunecate ramase nedenumite. Ele semnaleaza cat este de necesar ca toate cele patru patrate sa se imbine armonios.
Daca completam pasiunea si profesionalismul, avem probabil satisfactia lucrului bine facut. Ne putem insa simti inutili, fara un imbold pentru care sa realizam ceea ce avem de facut.
Daca alaturam misiunii pentru care am creat afacerea pasiunea pentru ceea ce facem, cu siguranta ne vom simti multumiti si fericiti. Este foarte posibil insa sa nu reusim sa obtinem acel profit pe care il asteptam.
Daca imbinam profesionalismul cu vocatia noastra, ne vom simiti poate in siguranta din punct de vedere financiar. Nu vom avea insa satisfactia si multumirea legata de ceea ce realizam.
Daca misiunea se impleteste cu vocatia pentru ceea ce facem, simtim probabil entuziasm si automultumire. Din pacate insa, acest lucru nu ne va oferi si siguranta financiara pe care ne-o dorim.
Doar atunci cand reusim sa imbinam toate elementele despre care am vorbit, afacerea noastra, fie ea personala sau nu, ne va aduce si acel ikigai care sa ne motiveze sa continuam zi de zi, aducandu-ne bucurii si satisfactii personale si profesionale.
Aceasta este prima parte a articolului despre IKIGAI. Mai departe vei afla modul in care sa legi conceptul de IKIGAI de identificarea acelei afaceri pe care ti-o doresti si care sa iti aduca satisfactia pe care o astepti. Mai intai insa, cu un simplu click pe imaginea de mai jos, alatura-te grupului nostru de prieteni si vei primi periodic astfel de articole interesante.
Modelul ikigai poate fi adaptat astfel incat sa putem gasi mai usor cea mai potrivita si profitabila idee de afacere la care sa ne angajam sau pe care sa o demaram. Joseph C. Kunz Jr. propune in acest sens un model asemanator modelului ikigai, dar adapatat domeniului business.
Modelul lui Kunz este o analiza in trei pasi care conduce la alegerea mai obiectiva a afacerii pe care o dorim profitabila financiar si non-financiar.
Pasul 1.
Pentru ca o afacere sa fie una de succes, ca si in modelul ikigai, ea trebuie sa imbine pasiunea cu talentul si cunostintele, dar si sa raspunda nevoilor si dorintelor oamenilor din jur. Pentru a identifica aceste aspecte, putem apela la un model din business. Modelul este o analiza care te ajuta sa descoperi acele caracteristici, calitati si cunostinte pe care le ai si de care te poti folosi in vederea alegerii domeniului in care sa iti desfasori activitatea.
Iata si un exemplu despre cum sa completezi celulule analizei SWOT.
Cum folosesti analiza? Analizand informatiile din fiecare cadran, vei gasi raspunsul la urmatoarele intrebari:
Cum folosesc atuurile pe care le am pentru a ma folosi de oportunitatile existente?
Ce pot sa fac pentru a-mi intari si folosi la maximum atuurile?
Ce pot sa fac pentru a reduce efectul, impactul slabiciunilor mele?
Cum sa fac fata slabiciunilor care ma impiedica sa folosesc oportunitatile pe care le am?
Ce pot sa fac pentru a ma feri sau a minimaliza efectele negative ale amenintarilor din jurul meu?
Cum pot raspunde mai bine nevoilor si dorintelor mele, dar si ale celor din jurul meu?
Astfel vei putea sa completezi modelul cu primele 4 tipuri de informatii de baza obtinute in urma analizei SWOT (cele din colturile exterioare ale modelului).
PASUL 2.
Combinand informatiile identificate in pasul anterior, poti stabili usor care sunt abilitatile tale si experienta pe care o ai intr-un domeniu sau altul. Poti defini mai clar care sunt nevoile si dorintele tale, dar si care sunt convingerile si valorile in care crezi.
PASUL 3.
Cu aceste informarii, poti acum sa decizi in ce directie vrei sa actionezi si sa iti iei in consecinta, masurile pe care le consideri necesare. Cerceteaza, exploreaza, experimenteaza, invata tot ceea ce consideri ca mai ai nevoie pentru a putea fi sigur/a pe capacitatea ta de a face fata provocarilor care te astepata in noul job sau in afacerea pe care vrei sa o demarezi.
Analiza te va conduce pas cu pas catre afacerea ta profitabila, cea care sa iti aduca succesul pe care il astepti.
3 sfaturi suplimentare pentru ca afacerea ta sa fie una profitabila
Nu te gandi ca si altii fac ceea ce faci si tu. Inseamna ca este deja un domeniu de interes pentru oamenii din jur care ofera o solutie, un raspuns la cerintele si nevoile celor din jur si, prin urmare, este un domeniu profitabil. Depinde doar de tine sa iti gasesti locul, sa oferi acea plusvaloare care sa ii faca pe oameni sa isi indrepte atentia catre tine.
Nu te gandi ca oferi doar “o bucatica mica” dintr-un intreg mai mare. Nu vei putea niciodata, si nimeni nu poate, sa ofere solutii tuturor problemelor, nevoilor si dorintelor oamenilor. Adresandu-te unei nise mici, vei putea sa te concentrezi cu siguranta mai bine pe valoarea pe care o oferi celor din jur si ii vei determina nu numai sa vina catre tine, ci si sa iti devina parteneri pe termen lung.
Fii perseverent/a si increzator/increzatoare in ceea ce faci. Daca analiza descrisa mai sus te-a condus spre aceasta idee de afacere, inseamna ca ai toate atuurile ca ea sa functioneze si sa iti aduca profitul dorit. Vei avea cu siguranta piedici, vei avea greutati, te vei lovi de multe bariere. Cu perseverenta si vointa, le vei dovedi incet-incet pe toate. De ce? Pentru ca pui pasiune, stii cum sa actionezi si exista cerere pentru oferta ta.
Cum ti se par cele doua modele prezentate aici, crezi ca iti pot fi de ajutor? Crezi ca o alegere facuta in acest mod iti va aduce bucuria si satisfactia pe care ti le doresti? Astept cu nerabdare sa imi spui parerea ta si sa imi impartasesti experientele tale.
Daca ai intrebari legate de aceste concepte, sau doresti sa vorbim despre un subiect anume, da-mi te rog de veste – imi va face mare placere sa sa te ajut. Poti completa formularul de pe site sau ma poti contacta oricand pe facebook sau linkedin.
Ruxandra
Imaginile din acest site care sunt creditate ca "© T&C’n Business", sunt realizate de Ruxandra Enache. Toate drepturile asupra acestora sunt rezervate autorului. Pentru toate celelalte fotografii care nu sunt ale mele am mentionat sursele lor online. Nu-mi revendic în nici un fel dreptul de proprietate asupra lor.